Rutavdrag

När du köper hushållsnära tjänster av oss får du 50 % skattereduktion på hela arbetskostnaden - direkt på fakturan.

Från och med den 1 juli 2009 gäller Direktavdraget för hushållsnära tjänster, vilket innebär att du bara betalar 50% av arbetskostnaden vid köpetillfället. Alberts Städservice administrerar din skattereduktion direkt med Skatteverket vilket blir smidigt och enkelt för dig som väljer att vara kund hos oss. För mer information om RUT-avdraget, se RUT-avdrag för städ, städservice, flyttstäd och hushållsnära tjänster hos Skatteverket.

När du köper våra tjänster privat

 • 50 % i RUT-avdrag på fakturan

  För att göra det enkelt för dig som kund drar vi av RUT-avdraget automatiskt på fakturan, vilket innebär att du endast betalar den del som är kvar efter skattereduktionen. Är ditt utrymme för skattereduktion redan förbrukat, det vill säga max 50.000kr per person och hushåll, betalar du beloppet på fakturan innan avdragen skattereduktion. Detta syns tydligt på fakturan som du får hemskickad.

  Skattereduktionen är max 50 000 kronor per år vilket innebär att du kan köpa tjänster för 75 000 kronor per år och få ett maximalt avdrag på 50 000 kronor. Om du är osäker på hur mycket skattereduktion du har kvar vänder du dig till Skatteverket för en exakt uppgift. Tänk på att flera personer som över 18 år med taxerbara inkomster i ett hushåll kan stå på fakturan och på våra Städserviceavtal och alltså använda skattereduktionen.

 • Räkneexempel RUT-avdrag

  I detta exempel kan du se kostnaden om du köper Hemstädning, 3 timmar varannan vecka privat.

  Regelbunden Hemstädning (arbetskostnad): 2 028 kr/mån
  Med skattereduktion betalar du hälften: 1 014 kr/mån

När du har hemstädning som tjänsteförmån

 • Så fungerar det

  Om du har hushållsnära tjänster som löneförmån via din arbetsgivare, så kan du få våra tjänster skattereducerade med 50%, vilket gör att löneförmånen i princip inte kostar dig någonting i form av förmånsskatt för dig som är anställd. Prata med din arbetsgivare då det åligger arbetsgivaren att skicka kontrolluppgift till Skatteverket varje år. Du gör sedan själv enkelt avdraget i din deklaration. Även här gäller att skattereduktionen kan vara maximalt 25 000 kr per person och år, vilket motsvarar ett underlag på 50 000 kr.

 • Exempel, hemstäd som tjänsteförmån

  I följande exempel kan du se upplägget om du får vår hemstädning som betald löneförmån av din arbetsgivare. Hemstädning om 3 tim varannan vecka ger följande:

  • Hemstädning, varannan vecka, ger: 26 364 kr per år eller 2 197 kr per månad i arbetskostnad.
  • På kontrolluppgiften redovisas förmån/skattepliktigt värde om 26 364kr. Underlag för skattereduktion blir alltså 26 364 kr.

  När du som arbetstagare ansöker om skattereduktion i din självdeklaration beräknas preliminär skatt på förmånen och samtidigt nyttjas skattereduktionen, vilket innebär att du inte behöver ligga ute med pengarna för den preliminära skatten avseende arbetskostnaden.

  Vid 50% marginalskatt skulle alltså  följande inträffa:

  • Preliminär skatt (ej dragen sedan tidigare):
   13 182 kr (50% av 13 182 kr)
  • Skattereduktion (50 % av arbetskostnaden):
   -13 182 kr

  Slutlig skatt att betala:  0 kr

 • Beräkning av förmånsvärde

  I ditt skattepliktiga förmånsvärde inräknas det totala värdet för tjänsten, det vill säga värdet av hushållsarbetet. Vid 50 % marginalskatt kommer den skattepliktiga förmånen att vara samma som underlaget för skattereduktionen, eftersom Alberts Städservice använder era städmaterial för lägsta möjliga kostnad.

 • Skattereduktionen på ett enkelt sätt

  • Precis som andra förmåner ska hushållsnära tjänster redovisas i din självdeklaration. När din arbetsgivare sedan gör beräkning av preliminärskatteavdraget kommer alltså inte förmånen för dina hushållsnära tjänster att räknas in. Detta gäller dock endast för sådant hushållsarbete som är underlag för skattereduktion.
  • Arbetsgivaren skickar sedan in underlag för värdet på förmånen på den årliga kontrolluppgiften till Skatteverket, du behöver alltså inte skicka in egna underlag i form av kvitton och fakturor. I din deklaration gör du sedan enkelt avdraget, där detta då kommer att vara förtryckt.
 • Mer information på Skatteverkets hemsida

  Läs mer om skattereduktionen och hushållsnära tjänster som löneförmån på skatteverket.se.